به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت شهرستان بیرجند
دکتر حسن بهرامی نژاد رییس مرکز بهداشت شهرستان بیرجند در این کمیته با بیان اهمیت و ضرورت توجه به بیماری های مشترک بین انسان و دام گفت: براساس تعریف سازمان جهانی بهداشت بیماری های مشترک انسان و حیوانات به آن دسته از بیماری ها و عفونت هایی اطلاق می شود که به طور طبیعی بین انسان و حیوانات مهره دار قابل انتقال باشند.
رییس مرکز بهداشت شهرستان بیرجند با اشاره به آمارافزایشی سالیانه ابتلاء موارد تماس انسانی با دام های آلوده به بیماری های تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، هاری ، تب مالت در شهرستان بیرجند از سال 93 تا پایان سال 1400 افزود: متاسفانه به دلیل شیوع پاندمی کووید _ 19 و در حاشیه قرار گرفتن بسیاری از اولویت های بهداشتی در نزد مردم و همچنین افزایش شهر نشینی و نقل و انتقال وسیع جمعیت، راه اندازی کارخانجات تولیدی نامناسب ، مصرف شیر و لبنیات غیرپاستوریزه ،افزایش تعداد سگ های ولگرد، کشتار غیرقانونی و دفع نامناسب و غیر بهداشتی ضایعات حیوانی ما شاهد بروز بیش از حد انتظاراین بیماری ها در جامعه هستیم که خود یک معضل بهداشتی مهم به شمار می آید .
یوسف مقدم کارشناس بیماری های مشترک بین انسان و دام مرکز بهداشت شهرستان بیرجند در ارتباط با ناقل بیماری از دام به انسان گفت : علاوه بر سایر بیماری های منتقله از دام به انسان از آنجایی که در فصل فعالیت کنه ها هستیم، بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو( cchf) موضوع جدی است ؛ این بیماری یک بیماری ویروسی است که از طریق گزش کنه به دام انتقال می یابد و اگر در طی زمانی که دام به ویروس آلوده است، دام توسط فردی بدون رعایت مسائل بهداشتی و وسایل محافظتی ذبح شود امکان انتقال ترشحات آلوده به ویروس از بدن دام به انسان وجود خواهد داشت و باعث بیماری می شود. گاهی ممکن است این بیماری علائم واضحی نداشته باشد ولی با توجه به اینکه علائم اولیه در تب خونریزی دهنده کاملا شبیه علایم بیماری کووید 19 است این مسئله میتواند تشخیص بیماری را به تعویق بیاندازد که تبعات بد نگران کننده ای خواهد داشت.
دکتر علیزاده رییس اداره دامپزشکی شهرستان بیرجند در رابطه با شرائط ذبح بهداشتی دام گفت: دام باید از مراکز مجاز تحت نظارت سازمان دامپزشکی تهیه شده و در کشتارگاههای مجاز صنعتی ذبح شود. افرادی که کار قربانی دام را در این مرکزها انجام می دهند باید وسایلی نظیر چکمه، دستکش، لباس مناسب استفاده کنند و دست های خود را قبل و بعد از ذبح دام ضد عفونی کنند. یکی از مشکلاتی که سابق بر این داشتیم این بود که افرادی که اقدام به ذبح دام در اماکن عمومی و خانه ها می کردند، خونابه ها در جوی های اطراف روان می شد که علاوه بر آنکه می توانست سبب بیماری شود، از منظر بهداشتی هم مشکلاتی ایجاد می کرد.
معاون سیاسی امنیتی فرمانداری بیرجند در ادامه به نقش دهیاران به عنوان نماینده گان فرمانداری بیرجند درپیگیری مشکلات بهداشتی محیط روستا، از دهیاران خواست تا درکنار بهورزان خانه های بهداشت موجبات ارتقای سلامت محیط روستا و روستائیان محترم را فراهم آورند.
لینک مشاهده فیلم گزارش خبری صداو سیمای جمهوری اسلامی ایران در رابطه با بیماری تب کریمه کنگو
https://www.iribnews.ir/files/fa/news/1401/2/28/8008669_486.mp4
1: دوره کمون: معمولا 3-1 روز و حداکثر 9 الی 13 روز
2: مرحله قبل از خونریزی: 7-1 روز طول میکشد شامل: تب، ضعف، سردرد شدید، لرز، درد شدید در ناحیه پشت، کمر و پاها، گیجی، کوفتگی و بی اشتهایی، تهوع و استفراغ بدون ارتباط با غذا خوردن، اسهال، درد شکم و ... (لازم به ذکر است ممکن است فقط بعضی علائم در یک فرد دیده شود).
3: مرحله خونریزی دهنده: معمولا در روز 3 تا 5 بیماری شروع میشود و 10-1 روز طول میکشد. خونریزی در مخاطها و پتشی در پوست، هماتوم، و سایر پدیدههای خونریزی دهنده مثل ملنا، هماتوری و خونریزی از بینی، لثه و .. دیده میشود (لازم به ذکر است در بعضی موارد خونریزی قابل دید مراقبین بیمار نیست که یکی از علل تاخیر در تشخیص میباشد.)
توصیه های مهم :