مرکز بهداشت شهرستان بیرجند
به مناسبت روزجهانی تخم مرغ جلسه آموزشی اهمیت مصرف و خواص تغذیه ای تخم مرغ برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت شهرستان بیرجند
به منظور گرامیداشت روز جهانی تخم مرغ ( 9 اکتبر مصادف با
17 مهرماه ) و روز جهانی غذا ( 16 اکتبر مصادف با 24 مهرماه )، جلسه آموزشی با
موضوع آشنایی با خواص تغذیه ای منحصر به فرد تخم مرغ، برای کارکنان ستادی مرکز
بهداشت ، در محل سالن مرحوم محبیان این مرکز برگزار شد.
دکتر بهرامی نژاد، رییس مرکز بهداشت بیرجند با بیان شعار روز
جهانی تخم مرغ : " زندگی سالم با مصرف یک تخم مرغ در روز " گفت: تخم مرغ یک ماده غذایی بسیار مهم از نظر ویتامین
های محلول در آب و چربی می باشد به طوریکه بیشتر ویتامینهای موردنیاز بدن به جز
ویتامین C را در خود دارد ؛ املاح، لستین،
فسوویتین و کاروتنوئید ها از دیگر ریز مغذی های دیگر تخم مرغ می باشند که خواص
تقویت سیستم ایمنی،ضد میکروبی،آنتی اکسیدان،ضد سرطان و ضد فشار خون دارند .
رییس مرکز بهداشت شهرستان بیرجند با اشاره به ضرورت اطلاع
رسانی و آموزش خواص پرشمار تخم مرغ به عنوان یک ماده غذائی کامل افزود: پروتئین
موجود در تخم مرغ یک پروتئین کامل با بیشترین قابلیت جذب می باشد که همه اسیدهای آمینه ضروری مورد نیاز
بدن را داراست و اگر در وعده صبحانه مصرف شود، در ایجاد احساس سیری نقش مهمی ایفا
می کند.
دکتر بهرامی نژاد میزان پروتئین موجود در تخم مرغ را 5.12
درصد جرم تخم مرغ عنوان نمود و افزود: یک عدد تخممرغ، 3 درصد نیاز روزانه انرژی یک مرد بالغ و 4 درصد
نیاز روزانه انرژی یک زن بالغ را تأمین می
نماید. تخم مرغ به مقدار خیلی کم کربوهیدرات دارد و فاقد فیبر غذایی می باشد. 10.8 درصد
تخم مرغ را چربی تشکیل میدهد که در زرده آن وجود دارد و کمتر از 0.05 درصد آن در
سفیده موجود است. بر اساس تحقیقات 11 درصد اسید چرب تخم مرغ از نوع
اسیدهای چرب غیراشباع پلی (با چند باند دوگانه)، 44 درصد از نوع اسیدهای چرب
غیراشباع مونو (با یک باند دوگانه) و 29 درصد از نوع اسیدهای چرب اشیاع است. کلسترول و لسیتین، مواد چرب موجود در زرده تخم مرغ میباشند و برای
ساختمان و عملکرد سلولهای بدن ضروریاند. کلسترول قابلیت انعطاف و نفوذپذیری غشای
سلولهای بدن را حفظ میکند. همچنین به عنوان یکی از اجزاء تشکیل دهنده مواد چربی
است که باعث نرمی پوست میشوند.
رییس مرکز بهداشت شهرستان بیرجند در ارتباط خطرات مصرف تخم
مرغ خام یا نیم پز گفت: افراد بیمار، کودکان، زنان باردار، افرادی که دچار ضعف سیستم
ایمنی هستند مانند مصرف کنندگان داروهای استروئیدی، بیماران مبتلا به ایدز، سرطان
یا دیابت، افرادی که شیمی درمانی می کنند و یا داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی
مصرف می کنند می بایست از مصرف تخم مرغ به صورت خام یا نیم پز اجتناب نمایند.
دکتر بهرامی نژاد در ادامه توجه به شرایط نگه داری تخم مرغ
را به عنوان یک ماده فاسد شدنی خطرناک مهم عنوان نمود و گفت : بهترین درجه حرارت
نگهداری تخم مرغ در یخچال با برودت 4-2 درجه سانتی گراد و رطوبت %58می باشد. مدت نگهداری تخم
مرغ در این شرایط یک ماه می باشدکه هر چه از میزان سرمای محیط نگهداری تخم مرغ
کاسته شود مدت نگهداری آن کوتاه تر می شود.
ایشان سفیده با ظاهر ابری و غیر شفاف را از دیگر نشانه های
ظاهری یک تخم مرغ تازه عنوان نمود و افزود: از مصرف تخم مرغ با سفیده شفاف، سفیده
صورتی رنگ، تخم مرغی که سفیده و زرده آن با یکدیگرترکیب شده باشند و هرگونه علامت
کپک زدگی در پوسته خارجی تخم مرغ باشد می بایست پرهیز کرد؛ چراکه در حال حاضر
احتمال انتقال و انتشار سالمونلا و سایر باکتری های مقاوم از طریق فرآورده های
طیور آلوده و نیز تخم مرغ آلوده به جوامع انسانی به عنوان خطری جدی برای بهداشت
عمومی جامعه تلقی می گردد. برای اطمینان از ایمنی تخم مرغ ، پوسته تخم مرغ باید
تمیز ، خشک ، کاملا یکنواخت و بدون ترک باشد. تخم مرغ ها باید به گونه ای شکسته
شوند که آلودگی را به ویژه از خود پوسته به حداقل برسانند.
توزیع مکمل 50 هزار واحدی ویتامین D3 و صرف صبحانه
سالم بین همکاران از برنامه های پایانی این برنامه بود.
نظر دهید