سمت : مسئول مدیریت خطر بلایا
نام و نام خانوادگی :  معصومه آهنی  
مدرک تحصیلی :  لیسانس مهندسی بهداشت محیط
پست الکترونیک :  ahani-m@bums.ac.ir
تلفن مستقیم :  05631632934
تلفن داخلی :  2934
فاکس :  05632445675

 

معرفی واحد مدیریت کاهش خطر بلایا و پدافند غیر عامل مرکز بهداشت بیرجند

از 42 مورد حوادث طبیعی شناخته شده در جهان 31 مورد آن در ایران اتفاق افتاده است. به ‌طور کلی ایران جزء 10 کشور بلاخیز جهان است و 90 درصد جمعیت آن در معرض خطرات ناشی از زلزله و سیل وسیع قرار دارند.
 به عبارت دیگر ایران در آسیا چهارمین کشور و در دنیا مقام ششم را از نظر وقوع حوادث طبیعی دارد و آسیب‌پذیری ایران در برابر زلزله 1000 برابر امریکا و 100 برابر ژاپن است.

سازمان ملل در سال 2009 در زمینه کاهش خطر بلایا (GAR-2009) سطح خطر ایران در خصوص مخاطرات طبیعی را 8 از 10 برآورد کرده است و به طور متوسط در سال بین 3 تا 4 هزار نفر در ایران به دلیل مخاطرات طبیعی جان خود را از دست می‌دهند.
مخاطرات طبیعی می‌توانند از جنبه‌های مختلف به نظام سلامت آسیب وارد کنند. آسیب‌های فیزیکی و روانی به جمعیت تحت پوشش و کارکنان، تخریب تجهیزات و تسهیلات و اختلال در عملکرد و ارائه خدمت، جزء این آسیب‌ها هستند. باید بدانیم در بسیاری از وقایع علی‌رغم عدم آسیب‌های فیزیکی، اختلال عملکرد تسهیلات بهداشتی درمانی است که برای سیستم مشکل ساز می‌شود.

در مقطع کنونی با توسعه تکنولوژی، افزایش شهرنشینی، کنترل نسبی بیماریهای عفونی، کاهش مرگ و میر کودکان، تغییر ساختار سنی و جمعیت و افزایش امید به زندگی و همچنین با تاثیرپذیری از تحولات جهانی شاهد تغییرات گسترده‌ای در سبک زندگی و به تبع آن سیمای علل بیماری و مرگ و میر مردم کشور و استان هستیم. شایع‌ترین علت مرگ بعد از بیماریهای قلبی- عروقی و همچنین بیشترین بار بیماری در کشورمان مربوط به سوانح، حوادث و بلایای طبیعی است. به همین دلیل ساختار تشکیلاتی بخشهای مختلف نظام سلامت نیاز به بازنگری خواهد داشت. اکنون توجه به جایگاه کارشناسان سوانح و حوادث ضرورتی اجتناب ناپذیر دارد و راه‌اندازی مراکز مقابله با حوادث و گروه مدیریت و کاهش خطر بلایا و حوادث نیز در راستای اولویت‌های کنونی نظام سلامت جایگاه خاص خود را خواهد داشت.به این دلیل ضرورت دارد تا نظام سلامت به طور مداوم برای پاسخ به این حوادث کاملا آماده باشد وبه آنها پاسخ به موقع وموثر بدهد. علاوه برآن ، تجربیات ملی وبین المللی براهمیت نقش پیشگیری و کاهش خطر بلایا تاکید ویژه دارند.

 با عنایت به مطالب فوق ، مراکز بهداشتی درمانی بطور قطع دارای مناسب ترین و مرتبط ترین موقعیت برای تبلور این امر مهم است و به منظور تحقق این هدف واحد مدیریت وکاهش خطر بلایا در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و به تبع آن درمرکز بهداشت بیرجند به منظور شناخت وضعیت موجود نظام سلامت در قالب آمادگی، ارزیابی آسیب‌پذیری غیر ساز‌ه‌ای و ارزیابی آسیب پذیری سازه ای در برابر حوادث طبیعی از جمله سیل و زمین لرزه و با ماموریت :" مدیریت آمادگی وپاسخ به مخاطرات طبیعی وانسان ساخت وکاهش خطر ناشی از آنها در جامعه ومنابع وتسهیلات بهداشتی". تشکیل گردید

اهداف مدیریت و کاهش خطر بلایا در نظام سلامت، مشخص کردن چالشها و نقاط قوت و فرصت‌ها، راهبردهای پیشنهادی در راستای نیل به اهداف منشور سال 1404 و توانمندسازی مراکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی است.

 شرح وظایف و خدمات مدیریت کاهش خطر بلایا و پدافند غیر عامل مرکز بهداشت بیرجند

         ارزیابی خطر بلایا در ابعاد سازه ای، غیرسازه ای و عملکردی در واحدهای بهداشتی ((SARA

         تدوین و اجرای برنامه آمادگی در برابر بلایا در نظام بهداشتی ((EOP

         ثبت نظام داده های مراقبت بلایا ((DSS

         آموزش خانوارها در برابر بلایا ((DART

         کاهش آسیب پذیری سازه ای و غیر سازه ای در واحدهای بهداشتی ((SNS

         تمرین و مانورهای توانمندسازی کارکنان بهداشتی در برابر بلایا