لوگوکودک

مرضیه خزاعی

مدرک : کارشناس بهداشت عمومی
 
سمت : کارشناس برنامه کودکان
 
پست الکترونیک :                                                              

خدیجه قاسمی

مدرک : کارشناس ارشد آموزش بهداشت وارتقاء سلامت
 
سمت : کارشناس برنامه کودکان
 
پست الکترونیک : ghasemi_kh27@bums.ac.ir   

وضعیت کودکان در هر کشور یک ارزیابی گسترده ، از وضعیت کنونی بقای کودکان و مراقبتهای بهداشتی مادران ، کودکان و نوزادان ارائه می دهد. این موضوعات در قلب پیشرفت بشری قرار داشته و می توانند به عنوان مقیاسی جهت اندازه گیری میزان توسعه و رفاه هر کشور و همچنین مدرکی گویا دال بر اولویتها و ارزشهای موجود در هر جامعه مورد استفاده قرار گیرند. سرمایه گذاری در زمینه بهداشت کودکان و مادران تنها موضوعی مرتبط با حقوق بشر نیست، بلکه در عین حال یک تصمیم اقتصادی خردمندانه و یکی از مطمئن ترین راهها جهت قرار گرفتن یک کشور در مسیر دستیابی به آینده ای بهتر می باشد.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد ، یونیسف را موظف کرده تا با ترویج و پشتیبانی ازحقوق کودکان وزنان ، زمینه ساز بروز موارد سه گانه زیرباشد:

اول آنکه کودکان ازبدو تولد از مناسبترین مراقبت ممکن برخوردار باشند ، دوم آنکه با تندرستی به مدرسه بروند و پذیرای آموزش شوند و دیگر آنکه سالهای نوجوانی را به سلامت سپری کنند.

در سالهای گذشته ،جمهوری اسلامی ایران پیشرفت قابل ملاحظه ای در تحقق هر چه بیشتر حقوق اولیه کودکان ونوجوانان داشته است ازآن جمله دستیابی به پوشش وسیع ایمن سازی ،ریشه کنی فلج اطفال ،کاهش مرگ و میرکودکان و افزایش قابل توجه ثبت نام درمدارس ابتدایی رامی توان نام برد.

امید است با سعی و تلاش همه همکاران درزمینه نهضت جهانی برای کودکان و نوجوانان بمنظور تحقق اهداف زیر در طول یک نسل سعی و تلاش نماییم تا :

- همه نوزادان باسلامت زندگی را آغاز کنند و در محیطی پرمحبت پرورش یابند تا بتوانند از نظر جسمی تندرست ،از نظر ذهنی هوشیار ، از نظر عاطفی ایمن ،از نظر اجتماعی توانا و از نظر فکری پویا باشند.

- همه کودکان به آموزش پایه بطورکامل و باکیفیت مناسب دسترسی داشته باشند.

- همه نوجوانان فرصت بروز استعدادهای فردی خود را در محیطی امن وبالنده داشته باشند و بتوانند در سرنوشت جامعه خود مشارکت کرده و به آن خدمت نمایند.

همانگونه که در بالا ذکر گردید تامین ، حفظ و ارتقاء سطح سلامت نوزادان و کودکان بعنوان گروهای آسیب پذیر جامعه در خدمات بهداشتی جایگاه ویژه ای دارد که با افزایش آگاهی، دانش ، مهارت و توانایی در تمام سطوح کارکنان بهداشتی می توان عوارض بارداری ، زایمان و پس از زایمان و اختلالات بدو تولد را بموقع تشخیص و مراقبتهای لازم را به مادران و نوزادان در معرض خطرارائه نمود. مطالعات متعدد در کشورهای مختلف نشان داده که با رعایت اصول اولیه مراقبت از بدو تولد و ارائه صحیح مراقبتها میتوان موفقیت چشمگیری درکاهش مرگ و میرکودکان حاصل نمود.

در راستای تحقق اهداف فوق در مرکز بهداشت بیرجند فعالیتهایی با اهداف و راهکارهای ذیل به مورد اجرا گذاشته شده است:

و

·         مراقبتهای ادغام یافته کودک سالم

·         ترویج تغذیه با شیر مادر

·         برنامه مراقبت های ادغام یافته ناخوشی های اطفال( مانا )

·         نظام مراقبت مرگ کودکان 59-1 ماهه