پیشگیری ومبارزه بابیماریها

سوابق
سمت: مسئول واحد مبارز بابیماریها
نام و نام خانوادگی: محمد صدیق فاروغی
فاروغی

مدرک: دکترای عمومی 
ایمیل : m.s.faroghi@bums.ac.ir

تلفن داخلی: 2870

مستقیم:05632430882 ,   05631632870
فکس: 05632430882
   همکاران:

سمت:کارشناس مبارزه با بیماریها (واگیر

نام: مریم

                                                                    

نام خانوادگی: فرخفال
مدرک تحصیلی: کارشناس
پست الکترونیک:farokhfal@bums.ac.ir

تلفن داخلی: 2874

مستقیم: 05631632874

سمت: کارشناس مبارزه با بیماریها 

نام: اکبر

ناصحی تبار

نام خانوادگی: ناصحی تبار
مدرک تحصیلی: کارشناس
پست الکترونیک:nashitabar@bums.ac.ir

تلفن داخلی: 2873

مستقیم: 05631632873
 

سمت: کارشناس مبارزه با بیماریها 

نام: مهدی

سدهی

نام خانوادگی: سدهی
مدرک تحصیلی: کارشناس
پست الکترونیک:m.sadhei@bums.ac.ir

تلفن داخلی: 2871

مستقیم: 05631632871

سمت: کارشناس مبارزه با بیماریها 

نام و نام خانوادگی: علی موذن
موذن
مدرک: کارشناس 
ایمیل: ma.moazen@bums.ac.ir

تلفن داخلی: 2872

مستقیم05631632872  
فکس: 05632430882

سمت: کارشناس مبارزه با بیماریها 

نام و نام خانوادگی: رقیه فرازی نیا

مدرک: کارشناس
ایمیل: r.farazinya@bums.ac.ir

تلفن داخلی: 2875

مستقیم:05631632875 
فکس: 05632430882
                  

سمت: کارشناس مبارزه با بیماریها 

نام: محمد 

یوسف مقدم

نام خانوادگی: یوسف مقدم
مدرک تحصیلی: کارشناس ارشد حشره شناسی پزشکی
پست الکترونیک:mohammad57@bums.ac.ir

تلفن داخلی: 2876

مستقیم: 05631632876

 

         معرفی واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریها
    این واحد کلیه خدمات مرافبت و مدیریت بیماری ها(آموزش، بیماریابی ، درمان ، پیگیری و.....) بیماریهای واگیر وغیرواگیر ، واکسیناسیون عمومی و نظارت براجرای برنامه های پیشگیرانه از ابتلا به بیماریها را برعهده دارد. واحد بیماری ها بر این امر اهتمام دارد که کیفیت فنی خدمات را به صورتی برنامه ریزی نماید که خدمات قابل ارایه موثر واقع شود. ، یعنی در بروز و شیوع بیماری هاو نیز مرگ و میر و ابتلا اثر مثبت داشته باشد. کابرد آن بی خطر و دارای تاثیر پایدار بوده و همچنین جامعه قادر به پرداخت هزینه های آن باشد. بررسی اپیدمیولوژیک بیماری های غیر واگیر و واگیر را به نحو موثر انجام دهد. با پایش دائمی وضعیت بیماری ها در جامعه وضعیت بیماری های بازپدید و نوپدید را مد نظر داشته باشد.و مدیریت ارائه خدمات بیماری هارا با انجام فعالیت های موثر در سطوح برنامه ریزی ، سازمان دهی ، پایش و ارزشیابی ، هدایت و رهبری ، هماهنگی های برون بخشی و درون بخشی ( ارتباط سازمانی ) تصمیم گیری ، خلاقیت و نوآوری و نیز جلب مشارکت جامعه برای دستیابی به یک پوشش مطلوب را به نحو مطلوب به انجام رساند.

 

واحدپیشگیری و مبارزه با بیماری ها در دو حوزه فعالیت می کند:

  •            *    بیماریهای واگیر

    *    بیماریهای غیر واگیر
    

    بیماریهای واگیر

 

بیماریهای عفونی واگیر دار از قدیمی ترین دشمنان بشر هستند، همه گیری های بزرگ ایجاد شده توسط برخی از آن ها (مانند مالاریا ، آنفلوانزا ) در قرن های گذشته خسارات سنگینی بر جامعه بشری وارد کرده است. علی رغم پیشرفت های شگرفت علم پزشکی در زمینه های پیشگیری و درمان بیماریهای واگیر، متأسفانه هنوز هم بیماری های عفونی با قابلیت ایجاد اپیدمی به عنوان یک مشکل در سراسر جهان مطرح هستند. بروز مقاومت دارویی در عوامل بیماری زا و یا ناقلین آن ها ، بازگشت مجدد برخی بیماری ها به مناطقی که سال ها عاری از آن بیماری بوده اند (بیماری های باز پدید ) و ظهور بیماریهای جدید (بیماریهای نو پدید) همه از دلایل لزوم توجه همه بخش های درگیر سلامت به این بیماری ها هستند. برای مدیریت صحیح کنترل بیماری های واگیر، اطلاعات جامعه و به روز درخصوص آن ها مورد نیاز است و ابزار تأمین این اطلاعات نظام مراقبت بیماری ها است.

بیماریهای واگیر تحت پوشش نظام مراقبت :

·          بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن

·         زنجیره سرما 

·         بیماریهای منتقله به وسیله ناقلین

·         سل و جذام

·         بیماریها منتقله توسط آب و مواد غذایی (بیماریهای روده ای و انگلی) و عفونتهای بیمارستانی

·         بیماریهای آمیزشی (ایدز، هپاتیت و  .....)

·         بیماری های مشترک بین انسان ودام

 

   بیماری های غیر واگیر

 

تا چند سال پیش بیماریهای واگیردار بعنوان بزرگترین معضل بهداشتی کشورهای جهان به شمار می‌ ر فت بطوری که تمام توان بهداشتی کشورها صرف کنترل و پیشگیری از همه‌ گیری این بیماریها می‌شد. از چند دهه گذشته با موفقیت‌ه ای بدست آمده در زمینه ارتقای نظام سلامت و تکنولوژی‌های جدید، پیشرفت‌های عمده‌ا ی در خصوص کنترل بیماریهای واگیردار حاصل شده و پس از طی این مراحل، بیماریهای غیرواگیر در حال حاضر بعنوان مشکل عمده بهداشتی مطرح است. از مهمترین بیماریهای این گروه می‌توان به آسیب‌ های ناشی از سوانح و حوادث، بیماریهای قلبی ـ عروقی ـ دیابت، فشارخون بالا، سکته‌های مغزی ـ بیماریهای تنفسی مزمن، بیماریهای مفصلی استخوانی مزمن و سرطانها اشاره کرد.

بدلیل افزایش روند مرگ و میر ناشی از بیماریهای غیرواگیر بخصوص در کشورهای در حال توسعه، سازمانی جهانی بهداشت، از دو دهه پیش بیماریهای غیرواگیر را جزو اولویت‌ه ای بهداشتی کشورهای در حال توسعه اعلام کرده است.

اکنون بیماریهای غیرواگیر علل اصلی مرگ و میر و ناتوانی در جهان می‌باشند . 60% علل مرگ و 43% بار جهانی بیماری‌ه ا مربوط به بیماریهای عمده غیرواگیر می‌باشد.

چهار بیماری عمده غیرواگیر (قلبی ـ عروقی ـ سرطان ـ بیماری انسدادی مزمن ریوی ـ دیابت) مستقیماً به سه عامل خطر اصلی قابل پیشگیری شامل مصرف سیگار، تغذیه نامناسب و عدم فعالیت بدنی مناسب وابسته هستند.

افزایش روزافزون شیوع این بیماریها، خسارات اقتصادی هنگفتی را به کشورها تحمیل می‌کند. تغییر شیوه زندگی باعث شده است که برخی از عوامل خطرساز مهم از جمله دخانیات، عدم فعالیت بدنی مناسب مصرفی ناکافی میوه و سبزیجات و شیر و لبنیات، سوانح و حوادث، تعداد مبتلایان به فشارخون بالا و چربی و قند خون بالا در جامعه افزایش یابد و این خود زنگ خطری است برای افزایش مرگ و میر و ناتوانی‌های ناشی از بیماریهای غیرواگیر که در حال حاضر گریبانگیر کشورهای در حال توسعه است.

همانطور که گفته شد دلیل این وضعیت، تغییراتی است که در سالهای گذشته در شیوه زندگی مردم ایجاد شده است و شاید بتوان یکی از علل ایجاد این تغییرات را علاوه بر مقتضیات زندگی کنونی، در آگاهی و نحوه عملکرد مردم دانست. در بسیاری از موارد، عدم آگاهی کافی از عوامل خطرساز و عدم بکارگیری تمهیدات لازم و ضروری باعث شده است تا این عوامل روز به روز افزایش یابند .

   بیماریهای غیر واگیر تحت پوشش نظام مراقبت:

 

·         سوانح و حوادث

·         تالاسمی

·         دیابت

·         فشار خون

·         کم کاری مادرزادی تیرویید

·         بیماری PKU یا فنیل کتونوری

·         سرطان ها